onsdag 2. mars 2011

Snakk med barna om brann!

TV2 har innslag om dyster boligbrannrekord i kveld. Og det engasjerer meg på flere plan. Etter å ha opplevd brann, tett på kroppen, er jeg fryktelig brannredd. Da jeg var yngre gikk jeg brannvakt om natten hjemme. Våknet jevnlig, og sjekket at alt var som det skulle.

Brannøvelse med barna. Foto: Tryg.
I Norge er det pålagt med minst èn røykvarsler i hjemmet, slukkeutstyr skal du også ha. Her vi bor nå, i et stort gammelt trehus, er det gjennomgående brannvarslingsanlegg i hele huset og vi har brannslukningsapparat i alle etasjer. Vi har en rekke rømningsveier, alle soverom er på bakkeplan, og alle har røykvarsler. Røykvarslerne skifter vi jevnlig batteri på, og vi har sjekket at også detektoren fungerer. Før jul byttet vi to av seks varslere i en etasje. De var av samme årgang, men detektoren fungerte ikke, selv om varsleren ulte fint og flott.

Når du trykker på knappen sjekker du bare at batteriet fungerer, nemlig. Det er viktig å utløse alarmen med røyk i ny og ne, for å sjekke detektoren også. Du kan bruke en spesialfyrstikk eller egen "sprayboks med røyk", eller rett og slett et dårlig telys, som oser veldig når du blåser det ut under varsleren.
Du må også tenke igjennom hvor du plasserer røykvarsleren i taket. Loven sier at den skal plasseres minimum en halv meter fra veggen. 

Undersøkelser Tryg har gjort, viser at bare en av ti har hatt brannøvelse hjemme. En av tre har ikke engang snakket med barna sine om hva de skal gjøre i tilfelle brann! Vet barna dine hva de skal gjøre om det bryter ut brann? Barn reagerer ulikt, og små barn kan fort gjemme seg hvis de blir skremt, hva gjør du da? På Trygghetsrådgiveren finner du sjekkliste, og et nettspill  - en brannskole, hvor barna lærer om brannfeller og rømning.

Bildet er lånt av Tryg.

Huskeliste for barn og voksne:
  • Det skal være minst to rømningsveier fra alle oppholdsrom og soverom 
  • Gå gjennom rømningsveiene sammen 
  • Sjekk at rømningsveiene er ryddige 
  • Kontroller at vinduer og dører er lette å åpne
Lag en rømningsplan sammen. Avtal et møtested utenfor og tren på å komme dere ut.


Småbarnsforeldre bør avtale hvem som tar seg av hvilke barn i en nødsituasjon!

Hos Tryg kan du laste ned diplom, og få tips og råd om hvordan du tar med barna på brannøvelse hjemme.  Som foreldre skal vi selvsagt ikke bidra til å skape unødig engstelse hos barn, men det er viktig å diskutere hva barna skal gjøre dersom det begynner å brenne.

Å øve gir ingen garanti for at alt går knirkefritt den dagen det virkelig er behov for å komme seg ut. Men det øker i alle fall sannsynligheten for at det går bra. Trenger vi flere grunner enn det?

63 mennesker omkom i brann i Norge i 2010, det er 63 for mange, spør du meg!

4 kommentarer:

  1. Bra innlegg. Ungene våre er nok for små til å forstå konseptet brann, men sikkert smart å gjøre en øvelse for de voksne, og med ungene etter hvert som de blir litt større.

    Hvordan opplevde du brann nært på kroppen?

    SvarSlett
  2. Ha en plan for å få dem med ut, så er dere et stykke på vei!

    Jeg har hatt en del med brann å gjøre i jobbsammenheng. Brannene jeg dekket som nyhetsjournalist har gjort uutslettelig inntrykk.

    Jeg har også opplevd brann, en boligbrann en nyttårsaften, hvor noen servietter tok fyr på et salongbord. Heldigvis slapp vi med skrekken, den ble slukket tidlig.
    Men også en båtbrann som gikk veldig galt. Vi var seks jenter fra to til 16 på badetur i en liten jolle, da påhengsen eksploderte og tok fyr. Båtføreren på 16 fikk lokket i hodet, og hoppet uti fordi hun trodde håret brant. Jeg var ti, og hoppet etter, det gjorde to av de andre jentene også. Fremme i baugen satt kusinen min og klamret seg fast til lillesøsteren sin, og nektet å kaste henne uti (ufattelig klartenkt av en ungjente i et dramatisk øyeblikk!)
    Vi hadde badet ved noen avsidesliggende øyer, langt fra fast land, og ingen av oss hadde kunnet svømme iland, om vi prøvde.
    Heldigvis så noen røyken... En båt med ungdommer, som halte flere av oss ombord, båten var så full at bare ripa var over vannflaten. Siden kom det til en større cabincruiser, og vi kom til lands med livet i behold, allesammen.
    Det sitter i.

    SvarSlett
  3. Utrolig fint inlegg! Her i huset er vi også veldig opptatt av dette med brann. Har allerede pratet mange ganger om hva vi skal gjøre hvis det brenner. Skal absolutt sjekke ut linkene dine. Søsteren til T pleide å ha en svær tursekk stående på soverommet sitt slik at hvis noe skjedde kunne hun "hive ungen" i sekken og komme seg avgårde med frie hender. DET synes jeg er et fantastisk godt påfunn!

    SvarSlett
  4. Vi hadde soverom i loftsetasjen før vi flyttet hit, og der fikk vi erstattet et morkent branntau med brannstige fra mønet og ned. Det var superbratt, og jeg drømte mang en natt om hvordan jeg skulle knyte fast laken rundt barna og fire dem ned, eller dytte dem innenfor genseren omtrent. Innbiller meg at jeg ville klart det umulige for å redde dem!
    Men løsningen også for oss, var å ha en stor sekk under sengen nærmest brannstigen, akkurat som søsteren til T. Veldig smart, for frie hender er viktig når du skal klatre...!

    SvarSlett