torsdag 29. november 2012

Røykvarsleren, da?

Desember er brannmåneden fremfor alle. Stearinlys og staker av ymse kvalitet, overbelastede stikkontakter og fyr på peisen...

...så har dere sjekket røykvarsleren i det siste?

Bildet er lånt fra alt til bolig.no

Før jul i fjor byttet vi to av seks varslere i en etasje. De var av samme årgang, men detektoren fungerte ikke, selv om varsleren ulte fint og flott og blinket som den skulle.

Når du trykker på knappen sjekker du bare at batteriet fungerer, nemlig. Det er viktig å utløse alarmen med røyk i ny og ne, for å sjekke detektoren også!

For å teste med røyk kan du bruke en spesialfyrstikk eller egen "sprayboks med røyk", eller rett og slett et dårlig telys, som oser veldig når du blåser det ut under varsleren.

Du må også tenke igjennom hvor du plasserer røykvarsleren i taket. Loven sier at den skal plasseres minimum en halv meter fra veggen.

De fleste som omkommer i brann i egen bolig, dør som følge av røykforgiftning.

Undersøkelser fra forsikringsbransjen, viser at bare en av ti har hatt brannøvelse hjemme. En av tre har ikke engang snakket med barna sine om hva de skal gjøre i tilfelle brann! Har du?

Barn reagerer ulikt, og små barn kan fort gjemme seg hvis de blir skremt, hva gjør vi da?

Å øve gir ingen garanti for at alt går knirkefritt den dagen det virkelig er behov for å komme seg ut. Men det øker i alle fall sannsynligheten for at det går bra.

Trenger vi flere grunner enn det?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar