mandag 30. mai 2011

Hvorfor ikke se til Sverige?

Norske foreldre kan nå ta opptil 57 uker permisjon. Det er helt strålende! De rødgrønne skal absolutt få ros for å ha satt fokus på foreldrepermisjonen!
Men de vil gjerne ha skryt for å ha økt permisjonen forbeholdt far fra 5 til 12 uker. Der er jeg ikke ensidig positiv, gitt. Pappaen i kringlaheimen har tatt masse permisjon han. 16 uker, pluss ferie allerede i 2003!



Det som ergrer familien her litt, rent politisk, er at regjeringen ikke stoler på at vi kan prioritere og planlegge permisjon selv. Men nå har vi ikke akkurat flere barn på beddingen, da, så veldig plaget er vi ikke av slike tanker.

Det en dog kan lure på, er hvorfor i allverden kan ikke far opparbeide egne permisjonsrettigheter, hvis det skal være så "likestilt"?

Og hvorfor ikke se til Sverige, hvor de har langt mer fleksibelt uttak av permisjon. 480 dager totalt, mot 399 i Norge. 60 dager forbeholdt hver av foreldrene.

Foreldrepengene kan utbetales som hel, trefjerdedels, halv, en fjerdedels eller en åttendedels erstatning.

Ved flerbarnsfødsel får svenskene ytterligere 180 dager for hvert barn utover det første, ikke skarve 35 ved 100 prosent eller 49 ved 80 prosents utbetaling i Norge. Staten sparte rett og slett 39 uker på at vi fikk to barn i ett jafs.

Likevel, selvsagt er jeg takknemlig for gode ordninger, og glad for at vi satt barn til verden i Norden. Jeg er helt klart for, jeg, for fleksibilitet, for god tid til barna - for dem som ønsker det og dem som trenger det. Men det betyr jo ikke at ikke ordningen kan justeres enda litt til. Kom igjen, da. Look to Sweden!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar