torsdag 7. oktober 2010

Menneskerett å få barn?

Jeg hører til stadighet at det ikke er noen menneskerett å få barn. Hva i allverden har menneskerettigheter med barnløshet å gjøre? Det er ingen menneskerett å bli frisk heller, men folk får da behandling for sykdommer fordet!

Jeg er så møkk lei av menneskerettighetsdebatten i dette, at jeg kan ikke få sagt det!

Dette står i FNs internasjonale konvensjoner om menneskerettigheter, sivile og politiske rettigheter:

"Del III, Artikkel 23:
2. Menn og kvinner i gifteferdig alder har rett til å stifte ekteskap og danne familie."


Altså; en menneskerett å få lov å prøve!

Verdens helseorganinsasjon slår fast at infertilitet er en sykdom. I Norge har vi rett til nødvendig helsehjelp, derfor får man også støtte til infertilitetsbehandling selv denne behandlingen er pålagt egenandeler. Det ideelle hadde naturligvis vært at alle hadde fått mulighetene til å få de barna de ønsket seg og det uten at det kostet noe, men så langt har vi ikke kommet ennå.

Mer enn 160.000 nordmenn er ufrivillig barnløse. Egenandelen er allerede høy for denne type hjelp. Hvorfor skal den være det, mens abort er tilnærmet gratis og sterilisering billig? Dette er da frivillige inngrep? Og hvorfor sende luftambulansen for å redde fallskjermhoppere som henger fast i fjellveggen? Her er det da også penger å spare? Ja, det er ikke vanskelig å være ekstrem, hvis det er det det dreier seg om.

Jeg måtte bare!

2 kommentarer:

  1. Noen ganger må man bare, og jeg er så enig så enig.. Det er ikke bare-bare å få de barna vi så gjerne ønsker oss, veien kan være både lang og tung. Men å blande inn menneskerettighetene??!! Nei, får bare signere deg, føler i alle fall vi alle har retten til å prøve ja... Med eller uten hjelp ;).

    SvarSlett
  2. Takk for støtte! Og veldig hyggelig å høre at noen har lest! :)

    SvarSlett